ODPAD MŮŽE BÝT I POKLAD

05.01.2020 18:37

V rámci environmentální výchovy jsme se přihlásili do výchovně vzdělávacího programu ,,Odpad může být i poklad“ v ekologickém centru Střevlík v Hejnicích.

Cílem programu je seznámení se s možnostmi předcházení vzniku odpadů a uvědomit si význam jejich třídění.

V úterý 5. listopadu jsme měli první blok.

Ráno jsme se sešli ve škole a vydali jsme se na cestu. Do Hejnic jsme jeli vlakem. Byli jsme netrpěliví, co nás asi čeká. V Hejnicích jsme byli coby dup.

V centru se nás ujali dva mladí, velmi příjemní lidé. Vzájemně jsme se seznámili a pustili se do práce. 

Program je sestaven dle hesla, nejlepší je takový odpad, který nevznikne, motivuje a inspiruje děti k zamyšlení nad problematikou vzniku odpadu a šetření zdrojů. Skládá se ze čtyř vzájemně navazujících bloků: loutkového divadla, interaktivního vzdělávacího programu s hrami a aktivitami, tvořivé dílničky bezodpadových výrobků a praktické aplikace s prezentací. Hráli jsme různé hry, ve kterých jsme vzájemně spolupracovali.

Ve výsledku jsme se dověděli spoustu novinek a zajímavostí, které se týkají odpadů a jejich recyklace.

Po dvou a půl hodinách aktivní práce, jsme se vydali na zpáteční cestu.

Dojeli jsme všichni v pořádku se spoustou nových znalostí.

Druhý blok proběhne u nás ve škole, lektoři přijedou za námi. Moc se těšíme, že si zase užijeme a získáme nové znalosti.

 

 II. blok probíhal u nás ve škole.

Dověděli jsme více o životě žížal. Mohli jsme si prohlédnout vývojová stadia žížal. Třídili jsme odpad podle materiálu. Povídali jsme si odpadovém hospodářství. V závěru programu jsme se rozdělili do skupin a hráli jsme soutěž Riskuj. I druhý blok byl velmi zajímavý a získali jsme spoustu nových vědomostí.

 

III. blok probíhal u nás ve škole.

Tato část programu se věnovala praktickým činnostem a výrobě nových věcí ze starých triček a využití PET lahví. Z PET lahví jsme si vyrobili pokladničku a z trička tašku na nákup.

IV.  blok  probíhal u nás ve škole

Připravili jsme program pro žáky I.C. Společně jsme se učili, že některý odpad lze využívat dál. V pracovních činnostech  nám může posloužit  jako materiál k tvoření nových výrobků, učili jsme mladší spolužáky správně třídit odpad do kontejnerů. Shodli jsme se na tom, že nejlepší je odpad vůbec nevytvářet. Proti je důležité nosit si do školy vlastní lahev a opakovaně si ji plnit, nejlépe kohoutkovou  vodou. Svačinu je zase nejlepší nosit v boxu, může nám sloužit i několik let.

Za odměnu jsme dostali kalifornské žížaly. Kalifornská žížala je speciálně vyšlechtěný druh určený speciálně ke spotřebě biologického odpadu. kalifornské žížaly jsou menší než v Česku obvyklá žížala hnojní, a dorůstá tak délky 5 až 8 cm. Žížala kalifornská se nekříží s běžnou žížalou hnojní a drží se v místě, kde mají dostatek potravy, tedy ve Vašem kompostu. Nehrozí tak zamoření blízkého okolí.

Chovat žížaly můžete v běžném zahradním kompostéru, v menším bytovém vermikompostéru, nebo si můžete vermikompostér vyrobit. Správné podmínky pro kalifornské žížaly jsou teplota od 0 °C do 35 °C a vlhkost mezi 55 -70 %. Správně založení vermikompostér s žížalami nezapáchá, tudíž není důvod se obávat mít vermikompostér v bytě. 

Krmivem pro žížaly kalifornské se může stát cokoli organického, tedy to můžou být zbytky ovoce, zeleniny, kávová a čajová sedlina (lógr), výlisky z hroznů či jablek, skořápky od vajíček, sláma, seno, posekaná tráva, hnůj, podestýlka a další. Nebojte se jim podávat plesnivějící a hnijící ovoce a zeleninu, rozloží všechny bakterie a viry. Kalifornské žížaly jsou výbornými pracanty, 100 g žížal (asi 200 ks) dokáže zkonzumovat až 100 g bioodpadu denně.

Jako odměnu za vaši péči budete po žížalách mít nejenom prvotřídní kompost a zpracované zbytky z kuchyně či zahrady, ale při vermikompostování získáte prvotřídní žížalí čaj - vermifluid. Jedná se o vysoce koncentrované přírodní hnojivo, kterým lze po naředění zalévat veškeré rostliny a zeleninu na zahrádce. Žížalí čaj obsahuje potřebné živiny pro rostliny a takto zalévaná zelenina má bohatší úrodu, roste rychleji a obsahuje více vitamínů a minerálů.